Wednesday, October 30, 2013

အသြင္



အသြင္ႏွင့္ စပ္လ်ဥ္း၍ . . . စားေသာက္ကုန္ မ်ိဳးစံုကို ေရာင္းပန္းလွေစရန္ ဓာတုပစၥည္းျဖင့္ အေရာင္တင္ ေဆးဆိုးၾကေသာေၾကာင့္ စားသံုးသူတို႔ ဆိုးက်ိဳးခံစားၾကရသည္ ဆို၏။ ဆိုးေဆးမ်ားသည္ စားသံုးသူကို ခ်က္ခ်င္း အႏၲရာယ္ မေပးႏိုင္ေသာ္လည္း ေရရွည္၌ အသည္းေရာဂါ၊ ေက်ာက္ကပ္ေရာဂါႏွင့္ ကင္ဆာေရာဂါတို႔ ျဖစ္ပြားေစသည္ဆို၏။ ထိုေၾကာင့္ စားေသာက္ကုန္ကို ေဆးမဆိုးရန္ အာဏာပိုင္တို႔က တားျမစ္ၾကသည္။ မီဒီယာတို႔က စားသံုးသူကို ပညာေပး၍ ထုတ္လုပ္သူကို ႐ႈပ္ခ်ၾကသည္။ ထုတ္လုပ္သူမ်ားကို ၀ိသမေလာဘသားမ်ားဟု အျပစ္ဆို၍ ႏွိပ္ကြပ္ၾကသည္။ ေရာင္းကုန္ အျမင္လွမွ ၀ယ္သူမ်က္စိက်သည္မွာ ဓမၼတာျဖစ္၍ ထုတ္လုပ္သူ၊ ေရာင္းခ်သူတို႔ အေနႏွင့္ ေရာင္းကုန္ကို စားသံုးသူ ႏွစ္သက္ေစရန္ လွလွပပ ခင္းက်င္းေရာင္းခ်ၾကရမည္ ျဖစ္ေသာ္လည္း အႏၲရာယ္ရွိေသာ အလွတုကို ဗန္းျပ၍ စားသံုးသူကို ျမႇဴဆြယ္ရန္ မသင့္ေပ။

အသြင္ႏွင့္ စပ္လ်ဥ္း၍ . . . ရြာမွာ လွ်ာအရသာ ခံ႐ံုမကဘဲ မ်က္စိအရသာပါ ခံ၍ စားသံုးျခင္း ဓေလ့တစ္ခုကို သတိရမိသည္။ ၀ါး႐ံုေတာ၌ ကိုယ္တိုင္ မွ်စ္ခ်ိဳး၍ မွ်စ္ခ်က္စားေသာ ရြာသူရြာသားတို႔သည္ မွ်စ္ကို အေရာင္တင္၍ စားသံုးၾကသည္။ သဘာ၀အတိုင္း အေရာင္တင္ျခင္း ျဖစ္သည္။ မွ်စ္ကို ျပဳပ္လိုက္သည္။ အနီေရာင္ျဖစ္လာ၏။ ထန္းပလပ္ကို ေလာင္းစာထင္းအျဖစ္ အသံုးျပဳ၍ ျပဳပ္လွ်င္ မွ်စ္အနီေရာင္ ပိုလွသည္ ဆို၏။ ရြာသူရြာသားတို႔၏ ေစာင့္ၾကည့္ေလ့လာသုေတသန ရလဒ္တစ္ခု ျဖစ္သည္။ မွ်စ္ျပဳပ္နီကို အမွ်င္အမွ်င္ စိတ္၍ ေျမပဲဆံႏွင့္ သုပ္သည္။ သာမန္ထက္ အျမင္ဆန္းေသာ အနီေရာင္ ဟင္းတစ္ခြက္ ရ၏။ ဓာတုအဆိပ္ ကင္းလြတ္သည္။

အသြင္ႏွင့္ စပ္လ်ဥ္း၍ . . . ျမင္သည္ႏွင့္ စားခ်င္စိတ္ ေပၚလာေအာင္ ရသတဏွာကို လႈပ္ႏႈိးႏိုင္သည္။ ဖိုမသဘာ၀ ျမင္ျမင္ခ်င္း ခ်စ္ေစႀကိဳက္ေစၿပီး ကာမတဏွာပြားစီး ေစႏိုင္သည္။ ဖူးလိုက္ရသည္ႏွင့္ ၾကည္ညိုမိေအာင္ သဒၶါကို ကြန္႔ျမဴးေစႏိုင္သည္။ ၀ိပႆနာ ႐ႈကြက္တင္၍ သံသရာမွ လြတ္ေျမာက္ေစႏိုင္သည္။ အျမင္အာ႐ံု ႐ူပါ႐ံု၏ အခန္းက႑ကား မေသးလွေပ။

အသြင္ႏွင့္ စပ္လ်ဥ္း၍ . . . ဘုရားရွင္သည္ တပည့္သား သံဃာတို႔ကို အျမင္တင့္တယ္၍ ၾကည္ညိဳဖြယ္ျဖစ္ေအာင္ စားေစ၊ ၀တ္ေစ၊ ေနေစေတာ္မူခဲ့၏။ အဆင္းအသြင္ကို ၾကည္ညိဳသူ ႐ူပပမာဏပုဂၢိဳလ္တို႔ သဒၶါပြားရန္၊ ကုသိုလ္ပြားရန္ လမ္းျပေတာ္မူခဲ့၏။ သို႔ေသာ္ အသြင္ကို ၾကည္ညိဳသူတို႔ အသြင္ေၾကာင့္ အဆိပ္မသင့္ရန္ လိုအပ္ေၾကာင္း၊ အၾကည္ညိုခံ သံဃာေတာ္တို႔ အေနႏွင့္ အသြင္အျပင္အတြက္ အလြန္အကၽြံ ျဖစ္မသြားၾကရန္ လိုအပ္ေၾကာင္း၊ ကိုးကြယ္ၾကည္ညိုသူ ဒကာဒကာမတို႔အတြက္ ဓာတုေဆးဆိုးထားသည့္ စားေသာက္ကုန္ကဲ့သို႔ အႏၲရာယ္ထုပ္ မျဖစ္ရန္ လိုအပ္ေၾကာင္းႏွင့္ အျမင္လွ၍ အဆိပ္ကင္းၿပီး အာဟာရတန္ဖိုးရွိသည့္ သဘာ၀ မွ်စ္ျပဳပ္နီကဲ့သုိ႔ေသာ ရွင္ရဟန္းမ်ား ထြန္းကားေစလိုပါေၾကာင္း . . . . .။

:)
ရွင္အာစာရ

No comments:

Post a Comment